Vlasni sistem BVZ
si hr de en
ODRŽAVANJE VLASNOG SISTEMA

Vlasni sistem je izrađen iz prirodne, neobrađene nefarbane kose ( osim ako ste se odlučili za neku posebnu nijansu boje ) i zbog toga je održavanje slično održavanju vlastite kose. Važno je redovito pranje mlakom vodom sa šamponom koji ne sadrži balzama i aktivne sastojke - i to obično tada, kada primjetite, da sistem nije više čist ( kosa izgubi sijaj, počinje da se mrsi .. ).

Prepručujemo upotrebu blagog balzama, koji vrača kosi vlagu i elesticitet.

Preporučujemo sušenje na zraku ili uz upotrebu mlakog fena kojeg morate držati što dulje od sistema - jer u suprotnom možete sa vručinom oštetiti mrežicu. Češalj treba da bude malo veči sa retkim i neoštrim zubima - da ne rastrgate mrežicu. Ne savjetujemo upotrebu ščetke za kosu jer isčupa suviše kose.

Za vašu ugodnost smo vama pripremili savijete u obliku pitanja koje smo često primili od naših zadovoljnih korsitnika. Održavanje, stavljanje i skidanje nije neka znanost - samo trebate malo vremena da se naviknete na svoju novu kosu i pribor.

Kako često treba da perem Vlasni sistem?

Nema nekog pisanog pravila - prirodna kosa sistema se u vlažnom i suvom vremenu ponaša isto kao i vlastita kosa. Zimi i kod zadržavanja u prostorijama kdje se više puši je pranje potrebno više puta nego obično. Ako se na koži pojave malu prštiči je to znak, da je kosa potrebna čiščenja.

Kako čistimo / peremo Vlasni sistem?

Možete ga prati na glavi - a isto tako možete da ga skinete sa glave i da perete samog. U slučaju da peremo kosu na glavi je iznimno važno, da ne perete glavo naginjanjem unapred ( tipična drža kod pranja kose ) jer postoji velika mogučnost da se kosa zamrsi . Kod naginjanja unaprijed vodni mlaz potišče kosu u pravac koji je suprotan pravcu vezanja mikročvorova kose na mrežicu šta prouzrukuje zaplitanje i teže češljanje ( kosa se zamrsi ).
Ako perete Vlasni sistem na glavi Vas molimo, da ga perete blagim mlazom ispod tuša naginjanjem glave unazad i da sa vodnim mlazom slijedite formi frizure. Ako imate razdeljak pustite da vama blagi mlaz pada na sredinu razdeljka.

Blagi šampon nanesite na kosu 2 puta i posle svakog nanosa isperite sistem ( ako i kos pranja vlastite kose ). Posle toga na kraju stavite malo balzama.

Balzam NE SMIJE da stoji na mrežici, jer može smekšati kosu - a sa time i čvorove koji drže vlasi u mrežici. V tom slučaju počinju čvorovi da popuštaju i to dovodi do bržeg ispadanja kose.

Ako više volite da perete Vlasni sistem skinutog Vas molimo, da sistem prije skidanja isčešljate. Posle toga ga skinete sa glave, - odstranite ljepljivu traku, okrenite vlasni sistem od izvana na unutra - tako da je mrežica na vanjskoj strani a kosa na unutrašnjoj i posle toga ga polako potopite u mlaku vodu.

Kako se Vlasni sistem skida ? Obicno se skida prije spavanja - kod osoba koje ne spavaju sa Vlasnim sistemom, kod mijenja trakica ili prije pranja ?

Skidanje uvijek počinje sa stražnje strane. Ako počnete skidati sistem na prednjoj strani može doći do velike štete, jer možete rastrgati mikromrežicu.

U slučaju da imate čitav vlasni sistem sa zulufima onda trebate prvo digniti zulufe i onda počnete vuči sistema prema napred sa tražnjeg - zadnjeg dijela glave.

Polako odlijepite zadnji dio i polako vucite vlasni sistem prema gore - sve dok ne dođete do prednjeg dijela. Prije skidanja sistema s prednjeg dijela glave trebate obavezno ukloniti ljepljivu traku s prednje strane Vlasnog sistema. Zbog toga preporučujemo da prvo natopite prednji dio sistema na slijedeći način:

Skidanje jače (plave) ljepljive trake s prednjeg dijela vlasnog sistema:

1) Kroz kosu namočite donji dio ljepljive trake, koja se nalazi na čitavom prednjem dijelu - uz pomoć posebne spraj bočice, koja sadrži posebnu otopinu za otklanjanje plave ljepljive trake. Znači - sprej bociču usmjerite prema sistemu na mijesta gdje se nalaze plave trakice i posprejate taj dio sistema.
2) Sačekajte oko 2-3 minuta.
3) Sada možete polako povući sistem i s prednjeg dijela vaše glave. Obratite posebnu pažnju, da se vlasni sistem odvoji od ljepljive trake, koja treba ostati na vašoj glavi. Ako se ljepljiva traka još uvijek drži vlasnog sistema upotrijebite još malo više otopine i sačekajte još koju minutu. Ne skidajte sistem ako ga se drži još koji dio jače (plave) ljepljive trake.
4) Namočite prste otopinom i uklonite ljepljivu traku s prednjeg dijela glave.
5) Ostatak ljepljive trake možete ukloniti uz pomoć manjeg ručnika ili pamučne tkanine koja sadrži malo otopine.

Kako često trebamo mijenjati ljepljive trake?

Zavisi od količine i stupnja kiseline vašeg znoja. Tijelesne kiseline polako raztapaju ljepljivu traku, koji izdrži najviše mjesec dana neprestanog nošenja Vlasnog sistema. Znojenje nije tako problematično - jedino trebate paziti da koža na koju stavljate ljepljive trake nije vlažna, masna i da nema dlaka na području na kojeg stavljate trake.

Od čega zavisi brzina opadanja kose sa sistema?

Vlasni sistem je kao i odjelo. Kao i svaki luksuzan artikal traje odredjen broj čiščenja, odredjen iznos primljenih UV zraka, mehaničke obrade ( češljanje, bojenja .. ). Što više je faktora koji štetno utiču na Vlasni sistem krači je životni dob. Ali iz naših vlastitih iskustva znamo da je životni dob Vlasnog sistema od 3,5 do 4 godine.

Za duži životni dob je potrebno i redovito servisiranje - znači dodavanje kose ( obično 1 ili 2 puta godišnje ) i osvježavanje boje kod frizera sa našom licencijom.

Koliko vremena obično potroši koristnik za nameštanje Vlasnog sistema?

Na početku savjetujemo da si uzmete više vremena za prvo samostalno namještanje Vlasnog sistema. Kako i kod upotrebe svake nove stvari trebate i za namještanje sistema određeno vrijeme za privikavanje. U slučaju da Vama Upute za održavanje i stavljanje / skidanje Vlasnog sistema, koje dobijate sa Vašim novim Vlasnim sistemom nisu dovoljne, Vas molimo da nas OBAVEZNO nazovete - jer bi nama bilo jako žao da imate loš osiječaj kod takvog vrhunskog proizvoda. Vjerujte - još svima smo rado pomogli.

Posle otprilike mijeseca dana trebate samo još par ( 2 - 5 ) minuta za namještanje.

Nikako ne dozvolite, da Vas vreme pritišče - ili da imate samo 10 minuta prije odlaska na posao !

Da li može pojedinac sam da održava Vlasni sistem?

Da, može. 95 % naših zadovoljnih stranaka to i čini - i to bez problema. Naravno, da ima svaki koristnik u početku više pitanja i da se čini rukovanje prilično komplicirano - ali sa praksom ( obično posle 14 dana nošenja ) postaje to rutina - kao i pranje vlastite kose.

Princip naše firme je, da svakog koji to želi naučimo kako se sistem održava i pere - tako, da možete to raditi u intimi svoga doma.

Svaki koristnik dobijem ob prijemu i namještanju Vlasnog sistema detaljne informacije kako se sistem skida, namješta, kako ljepite i kako odstranite trake - ali uz to dobijete i pisne informacije u Vašem jeziku. U slučaju, da imate dodatnih pitanja Vas molimo, da nas nazovite i da vama pomažemo putem telefona.

Kako i sami nosimo Vlasni sistem vjerujte, da imamo odgovor na svako vaše pitanje.


Hair systems, Natural hair line, Hair genesis studio, Fi Potencial d.o.o., Komenskega 1, 4000 Kranj, Slovenia
Phone 00386 4 5329 664 Fax 00386 4 5329 665 Mobile 00386 31 444 868 e-mail: info@hair-system.com